Inlägg

En liten historia om smycken

Dessa accessoarer hör till vardag och till fest, man ser dem överallt i hela världen och det finns väl knappt ett tillfälle då de inte tillåts pryda kropp eller kläder – vi talar om smycken.

Och hur mycket finns det inte att berätta om dem? Vad de betyder, vad de är gjorda av, hur de ser ut, vem som bär dem, hur mycket de kostar.
Men hur länge har egentligen människan tillverkat och burit smycken? 

Det äldsta hittade smycket 

Vi får gå en liten genväg här för att komma till svaret, via en gammal släkting till människan – neandertalaren – som enligt aktuell forskning är det hittills äldsta smyckets skapare och bärare.
Fyndet gjordes i Kroatien 1905 och för några år sedan analyserade en amerikansk-kroatisk forskargrupp de bearbetade havsörnklor som antas ha tillhört ett hals- eller armband. De kom fram till att dessa delar av ett smycke är 130.000 år gamla, ungefär 85.000 år från den moderna människans intåg i Europa.
Gentemot alla föreställningar som man förr hade om neandertalarna, måste våra avlägsna släktingar alltså ha haft en utvecklad abstraktionsförmåga och förståelse och känsla för estetik. Andra fynd omfattar även bearbetade fjädrar och snäckor, som också förmodas ha tjänat som kroppslig dekoration. 

Vad kan smycken ha haft för betydelse för neandertalaren? 

Man kan ju förstås bara spekulera, eftersom vi inte har några språkliga efterlämningar från urtiden, och även i de målningar som neandertalaren skapade kan vi inte finna några förklaringar. Klorna kan ju ha varit en sorts trofé, ett tapperhetsbevis för att ha besegrat en havsörn. Kanske var man övertygad om att örnens kraft skulle överföras på smyckets bärare eller att klorna hade magiska krafter som gav beskydd, god hälsa eller jaktlycka.

Vi människor kan relatera till att smycken måste ha haft en djupare betydelse för neandertalaren, eftersom vi också tillskriver våra smycken inneboende egenskaper. Smycken kan konservera minnen, tjäna som bevis på kärlek och vänskap, vara ett materialiserat löfte och förtydliga vår sociala och ekonomiska status utåt.
Även magiska egenskaper förknippas än idag med smycken, i form av talismaner som sägs skydda, ge lycka, kraft, hälsa eller annan egenskap som bäraren vill ta del av. 

Vägen till ett smycke idag 

Som tur är så behöver vi inte slåss med djur eller gå och plocka i naturen för att komma över smycken idag. Det ju är faktiskt mycket smidigare att gå till en affär eller trycka på några knappar och beställa ett smycke på nätet.
Du kan till exempel gå in på Valmano med sitt stora sortiment av smycken och armbandsur. Här kan du i lugn och ro surfa dig fram till ett smycke som du gillar, få information om dess egenskaper som materialsammansättning, form och färg och ta del av noggranna skötselråd för att hålla smycket i originalskick.
Flera betalningsalternativ står till förfogande för ett lyckat köp som levereras direkt till din adress. 

Facit 

Smyckens historia går tillbaka ända till neandertalarens tid för 130.000 år sedan.
Medan man kan tänka sig att det på den tiden inte var så lätt att komma över smyckens beståndsdelar, så kan man idag enkelt beställa smycken på nätet.