I helgen var jag på Walmstedtska gården med mina tvillingar

Walmstedtska gården är ett museum som ligger i centrala Uppsala.

Vi bor utanför Uppsala på en stor herrgård och brukar då och då åka in till Uppsala för att göra roliga saker. Jag är inte född med silversked i munnen utan jag hittade min drömprins som är född med en silversked i munnen. Det är pga detta som jag kan leva ett bra liv med mina tvillingar Alexander och Alexandra som vi brukar kalla för Alex och Alexandra.

Vi besökte Walmstedtska gården tillsammans och detta var nog första gången för tvillingarna. Jag talade om för dem att de ej får springa omkring eller prata utan att räcka upp handen först. De var väldigt duktiga och skötte sig otroligt bra till den grad att många vuxna frågade om de alltid var så väluppfostrade. De har även en egen nanny som lär dig allt också så vi skämmer verkligen inte bort dem. För vi tror inte att man är en bra förebild om man skämmer bort sina barn. Allt såg så antikt ut även dess konst på väggarna var antika.

På Walmstedtska gården fick vi även besöka dåtidens barnrum som hade mycket fina barnmöbler och dockor. De hade även ett dockskåp som bara fick öppnas en gång per år. De fick dock inte leka med dockskåpet utan bara titta i den en gång per år. Så även de var väluppfostrade precis som mina tvillingar. Dessa barn fick inte mycket till frukost fick vi veta. Bara knäckebröd och varm mjölk som stod på den öppna spisen fram till morgonen för att bli varm. De var en överklass familj, men de spenderade inte mycket pengar utan var sparsamma.

Barnen förlorade sin mamma Nora väldigt tidigt bara 35 år gammal så då kom deras faster hem till dem och bosatte sig. Fastern gifte sig aldrig och fick ta hand om dessa fyra barn. När det var slut på visningen fick våra tvillingar som var de enda barnen på plats fick gå lite fritt och undersöka museet på egen hand. Alexandra som är nyfiken på spöken frågade givetvis om värdinnan någon gång hade stött på spöken. Värdinnan hade tydligen aldrig känt någon typ av närvaro från spöken. Alexander var mest nyfiken på hur de levde och hur de bar upp så tung vattentunna. De är inte enäggstvillingar mina barn utan tvåäggstvillingar som vi har fått genom IVF dvs metod för ofrivillig barnlöshet.

I den här tunnan bevarade man vatten som man hämtade från S:t Eriks torg som är strax utanför.

På Walmstedtska gården drack man även kaffe så det gick åt en hel del vatten.

Rent vatten var inte en självklarhet på den tiden

Vatten är viktigt och ännu viktigare att det är helt rent. Detta var inget man tog för givet i gamla dagar. Nu tar vi det nästan för givet speciellt vi som bor i Sverige. De som bor utomlands har inte lika rent vatten som vi i Sverige har då kan det vara bra med avhärdningsfilter för att få så rent vatten som möjligt.

Detta är köket där pigorna samlades för att laga mat åt familjen. Walmstedtska gården är en väl bevarad museum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *