Okategoriserade

Hemmagjord deg

Lika roligt för dig som förälder som för barn

I bland har barnen dålig fantasi för att veta vad dom ska leka med även om deras rum är fyllda med leksaker. Det händer här hemma också och då provade vi att göra egen deg – ungefär som play doh deg som man köper i affären. Men dom är lite dyra och blir till slut torra. Så varför inte göra egen ? Dessutom kan du tillsätta färg och blanda ihop färger och blanda i degen.

När du färglägger deg så kan man skapa hus, dockor ja allt med degen och då blir det mycket roligare för barnen. Tänk också på att få barnen att tvätta händerna innan ni leker med degen och gör det till en vana.

 

4 dl vatten
2 msk neutral matolja
några droppar hushållsfärg / karamellfärg
4 dl mjöl
2 dl salt
2 msk alun (finns bl a på Apoteket) eller citronsyra

1. Koka upp vattnet i en kastrull. Tillsätt oljan. Droppa ner några droppar hushållsfärg i den färg du vill ha

2. Blanda mjöl, salt och alun ordentligt i en stor skål.

3. Häll det färgade vattnet över mjölet och rör om ordentligt. Knåda degen. Tillsätt ytterligare några droppar hushållsfärg och du vill ha en starkare färg på leran. Förvara leran i en burk med tätslutande lock. Eller i en tät plastpåse.

Sen är det bara att sätta igång och knåda och skapa vad ni vill.