Skip to content
Okategoriserade

Firar ni namnsdagar ?

Nya namn

Att fira namnsdagar är en tradition i många europeiska och latinamerikanska länder. Men traditionen kommer från den grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalender. Då firade dom troende helgonens dag som dom fått sitt namn efter. I Sverige är en namnsdag en dag i almanackan på en persons förnamn. I andra länder är inte namnsdagen förknippad till kristendom utan en dag som almanackans namnlängd tillägnar en persons namn. Det skiljer sig från land till land vilka namn som tillägnas vilka dagar och också i olika kalendrar.

Blommor och choklad är väl dom vanligaste sakerna som man ger bort på namnsdagar.

Namnlängdskommittén är dom som förvaltar namnsdagarna. Kommittén har representanter från Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen. I dag finns det ungefär 150.000 stycken namn i Sverige i olika stavningar. Alla kan inte finnas i almanackan och för två år sen gjordes namnlängden om och några namn togs bort och nya kom till. Medans andra fick flyttas.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *