Okategoriserade

Keso

Diskussion hemma

Här hemma har det diskuterats om Keso. Jag tycker det är en spännande smak med både krämigt och lite bitar och barnen tycker det är lite läskigt. Men vad är det egentligen ?  På finlandssvenska kallas det för grynost men också cottage cheese. Det är en färskost med en mild smak och som har ett anglosaxiskt ursprung. Keso tillverkas av svensk mjölk som ystas med mjölksyrakultur och ystenzym till små runda ostkorn.

Keso är ett registrerat produktvarumärke och kan ätas precis som den är, som pålägg på smörgås, i sallader eller till nån dessert. Men också i matlagning om man känner för det. Den innehåller mycket protein och har en ganska låg fetthalt.

Dessutom kan man göra egen keso om man vill. Även om det finns att handla i affären med olika smaker och storlekar.