Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Nya planer ?

Vårplanering

Nästa helg är det valborgsmässoafton och nu när påsken är över så kan man börja planera för den. Men att planera såna här sammankomster är bara kul. Och nu behöver man inte planera några traditionella maträtter heller. För på valborg kan man faktiskt äta vad man vill. Och att hoppas på bra väder.

Valborgsmässoafton eller valborg som man mest säger firas varje år både i Estland, Finland , Lettland, Tjeckien, Slovakien, Tyskland och i Sverige. Den firas alltid den 30 april eller 1 maj, Traditionen att fira detta är från en förkristen högtid som fanns från början i Tyskland. Dagen firas sedan 1400 – talet till minne av ett tyskt helgon som hette Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj och som sedan firades som valborgsmässan, walpurgistag.

I Sverige och Finland brukar den här helgen firas med att bränna bål och på vissa ställen också fyrverkerier och smällare. Majbrasan som man oftast säger ska inte förväxlas med en vårdkase som är en eld som varnar för krig. I förkristen tid firades det i Norden en högtid som var kopplad till de döda. Under denna natt var gränsen mellan dom döda och dom levande som svagast.

 

Lämna ett svar

Till startsidan