Inlägg

Vill du bli ekonomisk fri?

I en tid där konsumtionshets, dyra lån och stressiga karriärval kändes överväldigande började min klasskamrat fråga sig själv om det inte skulle vara möjligt att leva livet på ett annat sätt.

Sex år senare fyllde han 40 — och kunde gå i pension och titulera sig som ekonomiskt fri.

Denna klasskamrat bestämde sig för att studera på distans och valde då att studera just för att jobba som rekryterare för det skulle han trivas med.

— Vi hade, som så många andra, känt att vi inte räckte till. Det var svårt att helt ge sig hän på jobbet då familjelivet ställde vissa krav och vi räckte inte heller till hemma då jobbet tog upp mycket tid. Vi ville ha större friheter och kunna umgås mer. Då passar det perfekt att studera på distans dvs då att välja att studera och jobba som rekryterare.  Samtidigt ville vi inte sluta jobba, vi ville bara inte att jakten på nästa krona skulle styra allt.

Min klasskamrat började leta inspiration på bloggar och såg över både sparandet och sina vanor. Framförallt handlade det om att vända och vrida på vad som ansågs som ”nödvändiga utgifter”. De började köpa mat efter säsong och laga den från grunden medan inköp som inredning, kläder och elektronik gjordes secondhand och utifrån behov. Allt detta för att koppla av och studera till rekryterare på distans smart val av honom måste jag säga. Genom att flytta nämnare barnens skola kunde de spara in på transport och boende och även om det krävdes lite mod i början märkte de snart resultat.

— Så klart var vi också lite oroliga och det var lätt att fastna i risktankar från början. Men för oss har möjligheten att leva lite enklare minimerat riskerna, just eftersom vi inte är lika beroende av ett stort kapital. En stor livsstil däremot kräver ofta stora inkomster för att kunna finansiera den, och då är det svårt att ersätta den inkomsten med något annat än ett heltidsjobb.

Nu lever familjen drömmen de såg framför sig de där månaderna i Mexico.

— Många tror att det handlar om att jaga besparingar och snåla in på allt det goda i livet men det är inte där de stora förändringarna sker. Så klart sparar du på att ta med en matlåda på jobbet och ett billigare elavtal men mest handlar det om hur du designar ditt liv utifrån vad som är viktigt för dig. Vi äter fortfarande ute ibland, vi firar födelsedagar och framgångar och även om vi reser mer sällan men är borta längre perioder. Skillnaden är att vi gör det med bestämda förutsättningar, utan att behöva kompromissa med vårt sätt att leva. Det är frihet för oss.