Allmän bröllopsguide

Elbolag i Stockholm

Satt och tänkte på det här med hur viktigt det är att stödja lokalt företagande och huruvida min el är lokal eller ej. Det fick mig att göra en mer noggrann research som jag presenterar hädanefter.

Som den sanna Stockholmare jag är så är det självklart att jag skulle vilja supporta elbolag i Stockholm som ju är mitt närområde. Ju mer levande mitt direkta område är desto mer känner jag att jag bidrar med till min omgivning med mina utgifter. Sen huruvida elbolaget är baserat på Södermalm, Kungsholmen, Vasastaden eller Östermalm eller någon förort som Liljeholmen, Solna, Årsta, Värmdö kanske inte spelar så stor roll.  Precis som att jag är företagare och lever på att folk i min närhet uppskattar mig och tycker det jag skriver och producerar är av betydelse för dem.  

Man kan även koppla av hos Stillahem när man väl har gjort sitt val av elbolag.

Hur mycket el produceras i Stockholm 

Vad jag kan läsa till mig online på sidor som Elbyte och Elval så är det som så att mest el produceras i Norra Sverige då vi har mycket vattenkraft vilket är rätt unikt för Europa. Tänk på t.ex. stora Tyskland med relativt lite havssträcka och bara några större insjöar. I Stockholmsområdet har vi ju den storslagna Mälaren och orter som Eskilstuna och Strängnäs har egna elbolag som producerar el. Men mycket el får vi fortfarande från Kärnkraft som Upplands Forsmark som ägs av Vattenfall och det är denna elproduktion vi kan tacka för att våra elpriser inte sticker i höjden. Man producerar årligen ca 3000-400 Megawatt (vilket är effekten på elproduktionen) via sina tre reaktorer. Tänk då att en vanlig lägenhet kanske förbrukar 2000 kWh per år. 

Än verkar det inte finnas alls tillräcklig elproduktion som sker på miljövänligt sätt vilket betyder att en fullständig grön omställning redan imorgon inte är möjlig. Men som med så mycket annat tror jag det är viktigt att välja ekologiskt, miljömärkt och kravmärkt. Inom el så finns det en klassificering som heter Bra Miljöval som ställer extra krav på att el har producerats på ett sådant sätt. Den har jag kört via Elbyte hos ett bolag som heter Falkenberg Energi. Även Greenely har denna märkning men tycker det verkar krångligt att hålla kolla i deras app på när elpriset är lågt eller ej (man köper el per timme i den appen).  

Lista på Elbolag i Stockholm 

De elbolag som jag hittade med sitt säte i Stockholm var följande: Lumo Energi (Östermalm), Greenely (Östermalm), Vattenfall (Solna), Fortum (Solna) så välj något av dessa elbolag om du är Stockholmare. Telge Energi finns ju i Södertälje så det kan också vara nära nog.  

Varför du ska välja ett elbolag från Stockholm 

Det finns alltså elbolag i Stockholm som både producerar och säljer el. Vattenfall och Fortum har producerat el i Sverige sedan lång tid tillbaka men 1996 avreglerades svenska elmarknaden och då började det dyka upp marknadsförings- och säljbolag som säljer el de köper av elproducenterna på elbörsen Nord Pool. Till och med Vattenfall och Fortum köper alltså el deras organisationer själva har producerat av sig själva för att sälja den till dig som slutkund. Oavsett vilket elbolag du väljer så kan du räkna med att elen du får i vägguttaget är närproducerat då elnäten inte möjliggör att el skickas längre sträckor.  

När du väl har sparat in pengar kan du unna dig att köpa te och godis online och njuta av livet. Eller bara hänga med