Inlägg

Kungafamiljens apanage

Sponsrat inlägg i samarbete med Bytelbolag.se
Vad innebär apanage?
Apanage är de medel och pengar som betalas ut till furstliga och kungliga personer för deras underhåll. Sverige är Monarki så i Sverige betalas detta ut till vår kungafamilj.I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna, och skall täcka bland annat kostnaderna för Kungens och övriga kungahusets representation.
Eftersom de reser också utomlands och representerar Sverige så är det också dit pengarna går.
Man har också frågat om apanage går till det kungliga slotten?
De som mest är intresserad av denna fråga om apanage är folk som anser att kungafamiljen lever för lyxigt liv. Fast svenska kungafamiljen är inte lika lyxiga som de kungafamiljer som finns utomland. Det går knappt att jämföra svenska kungahuset med den engelska kungahuset.

Går apanaget till att underhålla de kungliga slotten?

Nej, de kungliga slotten ägs och förvaltas av staten. All renovering bekostas av Statens Fastighetsverk. Hovet ansvarar bara för verksamheten innanför väggarna. Detta borde då innebära att el betalas också av Statens Fastighetsverk.

Vad borde då man göra?

Man kan alltid vända sig till bytelbolag.se för att jämföra olika elbolag. För det går mest åt el att värma hus än till något annat. De kungliga slotten är 12-13 stycken minns ej riktigit hur många. Att värma alla dessa kostar nog oss skattebealare väldigt mycket. Så vore jag dem som har hand om elen skulle jag först och främst jämföra elen och välja den som är billigast. Så passa på att jämföra elpriser så att ni inte betalar massa i onödan.

Alternativ inte värma alla delar av ett slott utan bara värma den delen som man använder mest. Varför ska man värma alla rum om ingen sover i dem?

När vi var barn fick vi lära oss av våra lärare att när man lämnade ett rum så skulle man släcka lampan. Tex om du som barn behöver gå på toa så ska du först släcka lampan i det rum du befinenr dig i även om du är borta i några minuter. På detta sätt kan man spara många slantar. Samt så spar man även på miljön. Allt handlar inte om pengar utan mycket handlar också om den jord vi ärver. Vi ärver jorden men vi lånar den av våra barn.