Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Kungen och Kronprinsessan vid kejserligt trontillträde i Japan

Kungen och Kronprinsessan utanför det Kejserliga palatset inför trontillträdesceremonin. Kungen bär Japans högsta orden: Kejserliga Krysantemumorden i kedja. Kronprinsessan bär storkorset av samma orden.

Kungen och Kronprinsessan utanför det Kejserliga palatset inför trontillträdesceremonin. Kungen bär Japans högsta orden: Kejserliga Krysantemumorden i kedja. Kronprinsessan bär storkorset av samma orden. Foto: Swedish Press Agency

 

Tisdagen den 22 oktober närvarade Kungen och Kronprinsessan när den 126:e Kejsaren av Japan officiellt tillträdde Krysantemumtronen.

 

Kejsar Naruhito och Kejsarinnan Masako efterträdde i maj Kejsar Akihito och Kejsarinnan Michiko, som abdikerade på grund av hälsoskäl.

Tronbestigningsceremonierna för den japanske Kejsaren består av en rad ceremonier som hålls under året. Vissa av dessa är statsceremonier och andra av mer religiös art. Dagens ceremoni, kallad ”Sokuirei-Seiden-no-Gi”, var en statsceremoni under vilken Kejsaren officiellt tillkännagav för utländska och inhemska gäster att han bestigit tronen. Kungen och Kronprinsessan var, tillsammans med övriga närvarande utländska gäster, placerade i Shunju-no-Ma-hallen, från vilken de tog del av ceremonielet.

 

Kejsarparet visade sig i sina respektive paviljonger i Seiden-Matsu-no-Ma efter att hovpersonal fört undan ridåerna framför Kejsaren och Kejsarinnan.

Kejsarparet visade sig i sina respektive paviljonger i Seiden-Matsu-no-Ma efter att hovpersonal fört undan ridåerna framför Kejsaren och Kejsarinnan. Foto: Swedish Press Agency

 

Ceremonin i rikssalen i det Kejserliga palatset i Tokyo genomfördes i två oktagonala paviljonger med varsin tronstol för Kejsaren respektive Kejsarinnan. Kejsarparet var bägge iförda traditionella japanska hovkläder. Efter Kejsarens tillkännagivande av sin tronbestigning uttryckte premiärminister Shinzō Abe trohet och hängivenhet och utropade därefter av ett trefaldigt leverop, ”Banzai”, för den nye Kejsaren.

 

Kungen och Kronprinsessan i samspråk med Kungen och Drottningen av Spanien i Shunju-no-Ma-salen inför kvällens hovbankett.

Kungen och Kronprinsessan i samspråk med Kungen och Drottningen av Spanien i Shunju-no-Ma-salen inför kvällens hovbankett. Foto: Hiromi Johansson/Sveriges ambassad i Tokyo 

 

Kejserlig hovbankett

Under kvällen närvarade Kungen och Kronprinsessan tillsammans med andra utländska gäster vid en hovbankett, ”Kyoen-no-Gi”, under Kejsarparets värdskap i det Kejserliga palatset. ”Bugaku”, 1200 år gammal hovmusik och -dans, framfördes i anslutning till middagen.

 

Konstmuseum

Onsdagen den 23 oktober besökte Kungen och Kronprinsessan Nezu museum. Museet öppnade 1941 med syfte att bevara och visa upp förmodern japansk och östasiatisk konst som affärsmannen Nezu Kaichirō samlat på sig.

I dag finns det drygt 7 000 verk i museets samlingar, allt från måleri, kalligrafi, skulptur, metallverk, keramik, lack, trä- och bambuhantverk, textilier samt rustningar till arkeologiska verk.

 

Kungen och Kronprinsessan på Nezu museum och dess trädgård.

Kungen och Kronprinsessan på Nezu museum och dess trädgård. Foto: Hiromi Johansson/Sveriges ambassad i Tokyo

 

Kejserlig teceremoni

Under eftermiddagen deltog Kungen och Kronprinsessan i en kejserlig teceremoni tillsammans med det nya Kejsarparet, andra medlemmar ur den Kejserliga familjen samt inbjudna utländska kungligheter.

Teceremonin tog plats i Kejsarens privata residens, Akasaka-palatset.

 

Kungen och Kronprinsessan tas emot av Japans kejsarpar.

Kungen och Kronprinsessan tas emot av Japans kejsarpar. Foto: Imperial Household Agency

 

Kungen och premiärminister Abe vid premiärministerns bankett för de utländska gästerna.

Kungen och premiärminister Abe vid premiärministerns bankett för de utländska gästerna. Foto: Japans regeringskansli

 

Premiärministerbankett

Under onsdagskvällen närvarade Kungen och Kronprinsessan vid en bankett under värdskap av Japans premiärminister Shinzo Abe. Vid middagen fick de 700 gästerna bland annat ta del av klassisk japansk teater.

 

I samband med middagen framfördes pjäsen Sanbaso i de klassiska japanska teaterformerna Kyogen, Kabuki och Bunraku. Pjäsen Shakkyo framfördes också i den klassiska teaterformen Noh.

I samband med middagen framfördes pjäsen Sanbaso i de klassiska japanska teaterformerna Kyogen, Kabuki och Bunraku. Pjäsen Shakkyo framfördes också i den klassiska teaterformen Noh. Foto: Japans regeringskansli

 

Kronprinsessan på en kulturhistorisk vandring i Tokyo med Sveriges ambassadör Pereric Högberg.

Kronprinsessan på en kulturhistorisk vandring i Tokyo med Sveriges ambassadör Pereric Högberg. Foto: Hiromi Johansson/Sveriges ambassad i Tokyo

 

Ambassadbesök

Under måndagen besökte Kronprinsessan medarbetare på Sveriges ambassad i Tokyo. På plats fanns även personal från Business Sweden och Handelskammaren. Därefter gick Kronprinsessan en kulturhistorisk vandring runt Kejserliga palatset. Palatset är kejsarens resident sedan 1868, innan dess var Kyoto kejserlig huvudstad i mer än 1 000 år.

På kvällen bjöd ambassadör Pereric Högberg Kungen och Kronprinsessan på en middag i sitt residens. Under middagen fick Kungen och Kronprinsessan information om det aktuella läget i landet.

 

Kronprinsessan med medarbetarna vid ambassaden, Business Sweden och Handelskammaren i Tokyo.

Kronprinsessan med medarbetarna vid ambassaden, Business Sweden och Handelskammaren i Tokyo. Foto: Hiromi Johansson/Sveriges ambassad i Tokyo

 

Den japanska monarkin

Japan är världens äldsta monarki med bekräftade anor tillbaka till 500-talet. Den nye Kejsar Naruhito är landets 126:e kejsare och när han efterträdde sin fader i våras utropades att den nya regeringsperioden skall kallas ”Reiwa” (lycklig harmoni).

Krysantemumtronen används ofta som synonym för det japanska kejsarämbetet.

0 comments / Add your comment below

Lämna ett svar

Till startsidan