Inlägg

10 bra spartips till dig som är student

Jag bor i Uppsala och Uppsala är känd för att vara en studentstad då vi har Uppsala Universitet och ett helt område som heter Studentstaden.

Nedan ser ni en typisk student som äter mussli och delar med sig av det till kaninen.
Vi i Uppsala är vana med att många studenter har 10 studentrabatt på de flesta butikerna i centrala Uppsala. De har rabatt på gym, bio ja massor av stället. Trots detta verkar det som om studenternas pengar aldrig riktigt räcker till så därför vill jag också ge dem 10 bra tips som de kan följa. Detta gäller då inte bara studenterna i Uppsala utan detta gäller alla studenter runt om i hela Sverige.

Bästa sätten att spara pengar

1. Skippa take-away kaffen

Om du har för vana att köpa en kaffe varje dag och ta med på din resa till jobbet, så kostar det dig otroliga 8 400 kr/år om man räknar med att en take-away kaffe kostar 35 kr. Smaka på den summan och fundera om det är faktiskt är värt att köpa den varje dag?

2. Sluta rök eller snusa och spar tusentals kronor

Rökare

Om vi antar att du röker ca 10 cigaretter per dag och lite fler på en helg så röker du upp ungefär 4 paket per vecka. Räknar man att ett paket cigaretter idag kostar 60 kr, så är kostnaden 240 kr/per vecka.

På ett år kostar rökningen dig hela 14 000 kr och bortser vi från hälsoeffekten av att sluta röka, är det rätt mycket pengar som går upp i rök. Köp en cykel för pengarna och cykla till jobbet, så spar du även in en slant på transportkostnaderna och det kommer gynna din hälsa.

Snusare

Om vi antar att du snusar en halv dosa per dag, så gör du av med ca 4 dosor per vecka. En snusdosa kostar idag ca 45 kr och det betyder att det kostar dig 180 kr/vecka.

På ett år kostar snusandet dig hela 10 000 kr. Tänk om du istället placerat den summan i ett sparande? Då hade den kanske till och med växt i värde om du placerat dem väl.

3. Säg upp gymkortet om du inte använder det

Hur många är det inte där ute som har ett gymkort som bara ligger oanvänt i plånboken eller hemma i byrålådan? Det kostar ofta flera hundra kronor per månad att ha ett gymkort, så om du inte använder det! Säg upp det och börja istället löpträna, promenera eller cykla. Det är bra och prisvärda sätt att hålla igång kroppen!

4. Gör storkok och matlådor

Det finns stora pengar att spara på att göra storkok och ta med egna matlådor, jämfört med att äta ute.

5. Starta ett månadsspar

Planlöst sparande blir sällan lika effektivt. Ett automatiskt månadsspar är ett sparande som faktiskt blir av. Då kan du släppa tanken på att du måste lägga undan en viss summa varje månad, för det sköter ju sig helt själv.

6. Fixa snabba cash

Sälj begagnade prylar via Blocket, bakluckeloppis, bloppis, auktionshus, Tradera eller Facebook.

7. Se över din energi

Du kan spara väldigt mycket pengar om du släcker alla lämpor och inte tänder dem mer än nödvändigt. Du kan också få mycket billigare energi till väldigt lågt pris. De har trygg och fast pris.

8. Låna inte ut pengar till folk som aldrig betalar tillbaka

9. Låna inte pengar du själv inte har råd att betala tillbaka

10. Läs igenom alla tipsen en gång till så du inget missar