Skip to content
Allmänt

Ny bok hjälper tonåringar att förstå hur deras hjärnor funkar

Jag har fått hem boken Hjärnskap för tonårshjärnan av Malin Gutestam från bokförlaget Hoi

Jag känner att den är väldigt lättläst vilket är bra för mig som är dyslektiker. Med mycket bild och små pratbubblor tar man sig lätt igenom denna bok. I grunden är Malin gymnasielärare och vill med sin bok lära ut hur man kan som tonåring må bättre och stressa mindre. 

 

 

 

Många tonåringar upplever i dag att inget verkar fastna i minnet när de pluggar. Många känner sig okoncentrerade, stressade och drabbas ofta av humörsvängningar. Detta har jag också känt under min uppväxt att hur mycket jag än pluggade så fastnade inte i min lilla hjärna. Så denna bok med sina enkla tips bör ta mig framåt för jag vill kunna fortsätta plugga vidare trots att jag nu är i vuxen ålder.

Malin har även studerat neurovetenskap och även Leadership från studier i England.

Förra året fick hon ta emot Helgepriset för ett tvåårigt projekt som hon drivit inom gymnasieskolan. Helgepriset är Sveriges största pedagogiska utvecklingspris. Priset gav henne i sin tur möjligheten att ge ut boken Hjärnskap för tonårshjärnan som nu utkommer på Hoi Förlag.

I boken ger Malin olika konkreta tips på vad du kan göra för att förbättra din vardag, men också läsa om den senaste forskningen. Boken innehåller också inspirerande berättelser om hur tonåringar och unga vuxna har skapat nya fungerande vanor i sina liv. Bara av att hon tar upp vuxna människor i sin bok som har gjort fungerade vanor i sina liv fick mig till att bli riktigt nyfiken på denna bok.

En aspekt som författaren tar upp är bakgrunden kring att psykisk ohälsa har ökat bland unga. Jag själv personligen tror inte att psykisk ohälsa har ökat. Jag tror bara att folk numera har lättare för att dela med sig av sina känslor. Det är heller inte längre en tabu för killar att dela med sig av sina känslor. Killar är ju 50 % av befolkningen och börjar den gruppen dela med sig så ökar så klart kännedom om unga som vågar visa sina känslor. Detta tror man då att psykisk ohälsa har ökta. Den var lika hög när jag var barn fast man fick inte tala om den i samma omfattning som man gör i dag. 

 

Utkommer 21 september.

 
 

2 comments on “Ny bok hjälper tonåringar att förstå hur deras hjärnor funkar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *