Prinsessan med okänd identitet

 Känner ni till prinsessan Anastasia Romanov den yngsta dottern till Tsar Nikolaus den andre av Ryssland.
 
Det finns även ett sminmärke som heter Anastasia efter Anastasia Romanov. Vill ni veta lite mer om Anastasia så finns även mer information hos Veckomagasinet.
 
 
 

Anastasias födelse var en besvikelse för Nikolaj och Alexandra; man ville ha en son som kunde ärva tronen och föra släkten Romanovs ätt vidare. Anastasia delade rum med sin äldre syster, Anastasia fick senare också en bror; Aleksej Nikolajevitj. Som person beskrivs Anastasia som mycket livlig och busig: hon var intelligent men odisciplinerad och studerade därför dåligt.

Efter mordet på tsarfamiljen 1918 började ett rykte cirkulera om att Anastasia hade överlevt. Under årens lopp framträdde flera kvinnor i Europa som påstod att de var Anastasia. Den mest kända av dessa var Anna Anderson. Hon dök upp i Berlin 1920 och dog i USA 1984. Hon vann många anhängare, men de flesta medlemmarna av Romanovsläkten tog dock avstånd från henne. År 1994 kunde man med den nya DNA-tekniken konstatera att hon inte kunde ha varit Anastasia. Det antas att Anna Anderson var identisk med tysk-polskan Franziska Schanzkowska, också detta efter ett DNA-prov som stämde med en av hennes släktingar. Anna Andersson hade många likheter med Anastasia, bland annat hade båda en missbildning vid en av höger fots tår samt samma ansiktsform och identiska öron.

Det ryktades att Tsar Nikolajs mor, Maria Fjodorovna, planerade att träffa Anna Andersson, men så blev inte fallet. Att påstå att man var en av tsarfamiljens överlevare var populärt, eftersom det viskades om att en del av en enorm förmögenhet som Nikolaj II och Alexandra innehade 1914 skulle finnas på Bank of England. Detta är dock inte troligt, eftersom krigskassan bestod av Nikolajs tillgångar, och större delen användes till första världskriget.