Hur gör man en napoleon bakelse?

 Nu ska jag lära min bloggläsare hur man bakar en Napoleonbakelse. Kan ni gissa vilka av nedan bakelse som är en Napoleon bakelse? Det är den som är rektangel med hallonsylt på. 
 
 
 
 
 

Smördeg
4 dl
vetemjöl
1 nypa salt
250 g 
smör, kallt i bitar
1 äggula
1 tsk pressad citron
knappt 1 dl vatten

Vaniljkräm
1 ½ dl mjölk
1 äggula
2 msk strösocker
¾–1 msk maizena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
15 g smör

 

Fyllning
3–4 msk äppelmos 
3 dl vispgrädde

Garnering
2–3 msk hallonsylt

Glasyr
1 ½ dl florsocker
2–4 tsk vatten

1. Blanda mjöl, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt äggula, citron och vatten och blanda ihop allt till en deg. Täck den med plast och låt den vila i kylen i ca 15 min. Det är viktigt att degen är kall när den ska vikas och kavlas i flera tunna skikt.

2. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och vik den i ett treslag (se ovan). Kavla ut degen och upprepa treslaget igen. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 10 min så att den blir kall igen. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen igen och vik den i ett treslag. Kavla ut den en gång till och vik den i ett treslag. Totalt har du gjort 4 treslag. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 10 min till.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30 x 40 cm, på en teflonplåt eller en plåt med bakplåtspapper. Nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen 14–16 min eller tills den har fått en lite brun yta. Låt den kallna helt på plåten.

4. Blanda ihop alla ingredienserna till vaniljkrämen utom vaniljsockret  och smöret i en kastrull och sätt spisplattan på medelvärme. Vispa under ständig omrörning och ta bort kastrullen när det börjar bildas bubblor. Rör om tills krämen tjocknat. Tillsätt vaniljsockret och smöret och låt det smälta i krämen och blanda den slät. Kyl ner krämen och ställ den i kylskåpet.

5. Jämna till kanterna efter gräddningen och dela bottnen i 3 lika breda delar.

6. Bred ut ett tunt lager äppelmos på den understa bottnen.

7. Lägg på nästa botten och bred ut ett tjockt lager vaniljkräm.

8. Vispa grädden och bred ut ett riktigt tjockt lager ovanpå vaniljkrämen. Bred ut ett tunt lager hallonsylt på den tredje bottnen.

9. Rör ihop glasyren i en skål och bred ut den på sylten så det blandas. Ställ in den i kylen en stund så att glasyren stelnar.

10. Skär längden i ca 4 cm breda bitar. Lägg dem ovanpå grädden. Skär längden i bakelser med en vass kniv. Förvara dem i kylskåpet.