Baka en catalan bakelse

Nu vill jag berätta för min bloggläsare hur man bakar den godaste catalan bakelsen på denna jord. Det är den bakelse jag älskar mest på hela jorden.
 
Det började med att jag jobbade på hovkonditoriet Ofvandahls i Uppsala och fick där smaka på denna underbara bakelse för första gången. Inte visste jag att de var så god med smördeg i botten.
 
Historien bakom catalan bakelsen
 

Hallonmazarin

Denna kaka kallas även Catalan och är en kär syster till Mazarinen som fick sitt namn på 1600-talet av Jules Mazarin. Kardinal Mazarin drack gärna en kopp choklad (vilket varomåttligt trendigt) till sin kaka. Vad föredrar du till din mazarin?

 
 

Du behöver

    • 2.5 dl vetemjöl
    • 0.5 dl socker
    • 125 g smör eller margarin
    • 1 st äggula

Fyllning:

    • 250 g mandelmassa
    • 125 g smör eller margarinrumsvarmt
    • 2 st ägg
    • hallonsylt ca 1 dl

Garnering:

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk mjölk
  • hallonsylt
  • ugn 175 grader

Gör så här

Arbeta samman mjöl, socker, matfett och ägg-gula till en smidig deg. Svep in degen i plastfolie och lägg den kallt ca 1 timme.
 
Gör under tiden fyllningen: riv mandelmassan grovt och arbeta samman med matfettet. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.
 
Sätt aluminiumformarna på en plåt. Dela degen i 20 lika stora bitar. Klä aluminiumformarna med degen. Lägg en klick hallonsylt i botten och fördela mandelsmeten över.
 
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, eller tills de har fått lite färg och känns torra. Låt kakorna kallna.
 
Rör ut florsockret med mjölken till en ganska lös glasyr. Bred ett tunt lager hallonsylt över kakorna och glasera sedan med glasyren. Låt glasyren stelna.Kakorna går utmärkt att frysa innan de har garnerats.

Kommentera här kära läsare:

Powered by Jasper Roberts - Blog
Reggad på Commo.se Toppbloggare modebloggar.me